fallback

Нямаш видео камера - затварят ти склада за дърва

Глобите заради липса на камери са от 3 до 5 хиляди лева

18.02.2016 | 14:39 Автор: Ирина Георгиева

Затварят складове за дърва, ако не са оборудвани с видео камери. Според новите изисквания в Закона за горите, всяка база трябва да разполага с камери, колкото са входовете на склада. Така се цели да се пресече незаконно придобитата и превозвана дървесина.

Още по темата

Няколко дърва в печка и топлото в дома на Христо за деня вече е осигурено. За зимата мъжът си купил от фирма шест кубика с дърва.

"Той си определя цената. Дава ми документ, че са законни, набити марки и не съм имал проблем с горските досега", казва Христо. 

А в пунктовете за дърва, горските започнаха внезапни проверки за поставени видео камери. Записите от които ще трябва да се пази три месеца.

"Това нещо кара преработвателите вече този запис, който се пази три месеца назад да работят така, че да не си мислят, че тук може да влезе или излезе нещо незаконно", обясни директорът на Регионална дирекция по горите - Берковица Сашо Каменов.

На текущата проверка не бяха открити нарушения. За собствениците на склада за дърва инвестицията в камери е струвала над 1000 лева. Въпреки това са убедени, че ще им е в помощ.

"Разбира се, че са в помощ на всички, които се занимават с дървопреработка. Предполагам, че е един плюс за всички. По този начин ще се спре контрабандата на дървата и ще работим по-спокойно", обясни Димка Димитрова - собственик на склада за дърва.

Не така обаче е в други складове в област Монтана. 23 от тях вече са затворили заради липса на поставени камери в складовете.

"Има много складове в които или няма дейност, или имат остатъчна дейност или да регистрирали складове с цел злоупотреба. Тези хора отпаднаха към момента", добави Каменов.

Глобите заради липса на камери са от 3 до 5 хиляди лева.

 

fallback
Още от България
fallback