fallback

Московски възмутен от продължаващата блокада

Положението вече е нетърпимо, заяви транспортният министър

17.02.2016 | 16:20 Автор: Мария Аладжова

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че твърдо застава зад действията на българските превозвачи, съобщиха от ведомството.

Московски изрази възмущение от това, че гръцките власти и протестиращи фермери не спазват договорения на 9 февруари ежедневен график. 

Министърът и гръцките фермери успяха да постигнат споразумение за пропускане на камионите през ГКПП „Кулата“ в часовете между 11 и 16 ч.

Гръцката страна обаче не спази договорката и отново блокира изцяло граничните пунктове с България.

Вчера българските превозвачи организираха контраблокада и с жива верига препречиха движението през "Кулата". Те настояха на място да пристигнат представители на ЕС и гръцката власт, за да разрешат ситуацията.

По думите на Московски, положението вече е нетърпимо и поради факта, че загубите на българския бизнес ежедневно растат.

Досега никой от гръцкото правителство не желае да преговаря и да поема отговорност за прекратяването на незаконния протест.

По-късно през деня министър Ивайло Московски ще посети ГКПП „Кулата“ за да се запознае на място със ситуацията, като се очаква отново да се срещне със заместник-префекта на Централна Македония за Област Серес, Гърция - Йанис Моисядис.

Междувременно напрежението по там нараства, предаде БНР.

Над 3 000 тежкотоварни камиона  чакат от двете страни на границата. След контраблокадата на българските превозвачи, официална информация от граничните власти в южната ни съседка няма. 

Заради протеста на фермерите хиляди български граждани се оказаха блокирани с автомобилите си на гръцка територия. Голяма част от тях се намират в близкото до границата село Промахон, а останалите са пръснати по пътното платно. 

От българска страна органите на реда са направили добра организация и дават указания на пътуващите къде могат да изчакат или да променят маршрута си, съобщи още БНР.  

/Снимка: Архив/ 

 

 

 

 

 

 

fallback
Още от България
fallback