Село без аптека: Как се лекуват хората?

Русенското село Писанец е едно от многото в региона, в които няма аптека

15.02.2016 | 13:56 Редактор:
Село без аптека: Как се лекуват хората?
Село без аптека: Как се лекуват хората?

Русенското село Писанец е едно от многото в региона, в които няма аптека. Повечето хора в него са възрастни и пътуването до Русе е трудна работа. Жена от селото на добра воля се е заела с тежката задача да снабдява селото с лекарства срещу заявка.

В това русенско село по никакъв начин не личи, че хората живеят в XXI век. Аптека нямат. Имат малка дрогерия, но и тя не работи всеки ден.

"В събота и четвъртък идва аптекарката от Русе, а на който му се налага може да отиде на Вятово", коментира Стоила Райкова.

Един лекар обслужва няколко села, разказаха хората. В село Писанец той не идва всеки ден и ако някой се разболее трябва сам да търси спасение.

"Щом е много болен извикват кола. Лекар имаме. Много добър беше, но стана два-три пъти не е идвал, нещо му се е случило на човека", предполага Райкова.

"В Съвета има стая - във вторник и в петък идва медицинско лице, което пише рецепти на тия хора, които не могат да пътуват", добави Мария Ганчева.

Хората в Писанец отдавна са изгубили надежда, че ще имат аптека и ежедневната медицинска помощ си остава лукс.

"Дъщеря ми носи всичко от Русе. Ако не е тя не знам", коментира Стоянка.

Жителите на селото не се блазнят от нововъведения и електронни рецепти, искат единствено внимание и ежедневна медицинска грижа.