fallback

До 8 дни НОИ изплаща обезщетенията за болнични листове

15.02.2016 | 10:31 Автор: Пролетина Съботинова

Срокът за изплащане на болничните вече е съкратен на 6 до 8 дни, след като работодателите ги подадат в НОИ. Това стана, след като от началото на годината фирмите започнаха да ги превеждат по електронен път. Забавяне има само в София, заради големият обем на документи. От НОИ увериха, че от началото на юли и в столицата болничните листове ще се изплащат за по-малко от 10 дни.

270 000 документа за временна неработоспособност, раждане и бременност са подали работодателите от 1 януари досега. 87% от тях са изпратени по електронен път. Служителите обаче все още са длъжни да представят пред своя работодател болничния лист на хартиен носител. Хората не са наясно в какъв срок трябва да се случи това.

По закон, давността на болничният лист е 3 години, а служителят е длъжен в срок от 2 дни САМО да уведоми своя работодател, че няма да се яви на работа заради болест. Това може да се случи и по телефона а болничният лист да се предаде по-късно. С вътрешни правилници обаче, фирмите масово задължават своите служители да представят болничния в двудневния срок.

"Но има хора в тежко състояние, не е възможно те да представят болнични листове, нямат близки, които да ангажират за този процес, така че никога в законодателството не е имало такъв срок", коментира Даниела Асенова от Националния осигурителен институт.

Засега не се предвижда електронизация на системата и за гражданите. Единственият вариант те да бъдат облекчени е в бъдеще бизнесът да има достъп до електронния регистър на болничните листове.

 "Т.е лицето пак да уведоми работодателя  си, че е във временна неработоспособност и вече работодателите да имат достъп до въпросния електронен регистър за да провери",  допълни още Асенова.

Готовност за това обаче нямат нито държавата, нито фирмите. С електронното подаване на болнични листове се пести време, уверява Дарина, която работи в счетоводна къща. За сега обаче, тя все още ходи до гишетата на държавния осигурител - поне докато всяка от 26-те фирми, чиято документация поддържа, не си извади електронен подпис и пълномощно кой да я представлява пред НОИ.

"Ще бъде по-лесно, да мине в началото тежката процедура да се оформят документите и да се извадят разрешителните и вече няма да се разкарваме до тука 16:53и само по електронен път ще ги подаваме" , коментира счетоводителят Дарина Асенова.

Близо 73 млн. лв ще спести за година бизнесът от електронното подаване на болничните листове.

 

fallback
Още от България
fallback