fallback

България се бави с въвеждането на професионалната карта

15.02.2016 | 10:26 Автор: Пролетина Съботинова

Професионална европейска карта за квалификации отваря врати за работа в Европейския съюз. Документът е едно от облекченията за работа в рамките на Общността. Българските медицински сестри, фармацевти, рехабилитатори, брокери на недвижими имоти или планински водачи все още не може да се възползват от възможността да си намерят по-лесно работа в друга страна от Европа чрез автоматично доказване на квалификацията си.

Повече от 15 години Анастас работи като водач в планините - организира преходи и помага на любителите да покоряват труднодостъпни върхове. От 3 години е сертифициран планински водач. Курсът за придобиване на опит и получаване на сертификат за практикуване на професията продължава 10 месеца. Дипломата се издава от съответния учебен център, лицензиран от просветното министерство.

"Този документ е всъщност държавна дипломна за втора степен на професионална квалификация. Изисква се средно образование като минимум, за да може да се кандидаства и премине през това обучение", разказва планинският водач Анастас Величков.

Освен перфектни планинари, планинските водачи се обучават как да бъдат отлични парамедици, спасители и психолози. В България има близо 250 сертифицирани планински водачи, а голяма част от тях водят групи в чужбина. За да се признаят професионалните квалификации на българските планински водачи в чужбина, отнема време.

"Минимум месец ще отнеме самото изпращане, отделно вече и сроковете, за които ще се разгледат одобрят или не, ще върнат отговор или не и т.н.С професионалната карта буквално, да не кажем минути, но 1-2 дни са достатъчни, за да се съберат всички документи и да се сканират и да ги качите в профила", коментира още Величков.

Професионалната карта ще представлява електронен сертификат. Тя ще съдържа лични данни, документи за квалификации, трудов стаж и ще се издава чрез попълване на специален формуляр онлайн. С новата професионална карта, признаването на квалификации ще става по-лесно, бързо и прозрачно.

 България все още не е въвела професионалната карта. Причината е, че страната ни не е приела правилата и таксите, които са необходими за издаването на тези карти.

Отговорник за това е Националният център за информация и документация към Министерството на образованието и науката. Оттам обаче обясниха, че промените в Закона за професионалната квалификация трябва преди това да се съгласуват с ресорните министерства, към които са причислени професиите. Кога България ще въведе професионалната карта, все още няма яснота.

 

fallback
Още от България
fallback