Плевнелиев зове: Да интегрираме и образоваме бежанците

Той очаква ЕС да изработи стратегия за справяне с миграционния натиск

06.02.2016 | 17:09 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев зове: Да интегрираме и образоваме бежанците

През следващите седмици ЕС да изработи стратегия за справяне с миграционния натиск. Това очаква президентът Росен Плевнелиев. В интервю за бразилския вестник "Correio Braziliense" държавният глава подчерта, че европейските държави трябва да бъдат честни с търсещите убежище и да отчитат своите възможности за интеграция на вече приетите в ЕС.

"Трябва да сме в състояние да ги интегрираме и да се погрижим за всички; да им дадем възможност за образование, дом и перспектива", подчерта държавният глава. 

Ще бъде ограничен броят на хората, които са приемани в Европа и ще бъдат отчетени възможностите на всяка страна за тяхната интеграция, поясни президентът по повод очакваната стратегия. Той заяви, че ще бъдат разграничени тези, които бягат от военните райони и онези, които търсят по-добри икономически перспективи. Ще бъде засилена охраната на външните граници, добави той.

Държавният глава призова да се фокусираме върху прекратяването на сирийския конфликт и отбеляза, че през следващите седмици ще бъдат предприети активни дипломатически усилия в тази насока.

"Няма да успеем, ако издигаме стени и огради или всяка страна сама търси решение", категоричен беше Росен Плевнелиев, цитиран от Агенция "Фокус".

България разследва всички твърдения за малтретиране на мигранти от страна на българските сили за сигурност, увери Плевнелиев и добави, че страната ни винаги се е придържала към спазването на човешките права.