fallback

България е пример за успешен валутен съвет

Президентът Росен Плевнелиев преговаря с бизнеса в Аржентинап

04.02.2016 | 18:00 Автор: Мария Аладжова

България предоставя възможности на Аржентина да стъпи на най-богатия пазар в света на най-ниска цена. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев, който приветства представителите на повече от 100 аржентински и 20 български компании на съвместен бизнес форум в Буенос Айрес. В първия ден от официалното си посещение в Аржентина президентът се обяви за сближаване на бизнеса от двете страни и разкри възможностите и перспективите за правене на бизнес в България.

В присъствието на президента Плевнелиев и на министъра на икономиката Божидар Лукарски председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и вицепрезидентът на Търговската камара на Аржентина Мануел Ривейра подписаха споразумение за сътрудничество между двете организации. Аржентинската търговска камара има повече от 90-годишна история и е водеща в представителството на търговския сектор и сектора на услугите в Аржентина. Членуващите в организацията предприятия допринасят за 60 на сто от аржентинския БВП и представлява 65% от работната сила, ангажирана в сферата на услугите и търговията.

Държавният глава заяви, че не е случайно, че България е първата държава от Европейския съюз, която осъществява официално посещение на най-високо равнище след началото на политическите промени в Аржентина. „Идваме с ясна цел и стратегия - България предоставя възможности на Аржентина на най-ниска цена да стъпи на най-богатия пазар в света – европейския“, каза българският президент.   България е „ултимативен регионален център“ в областта на информационните и комуникационните технологии, подчерта още държавният глава. По думите му българската валута е стабилна и България е пример за валутен съвет, който работи успешно. Плевнелиев заяви, че валутният борд ще бъде запазен до присъединяването на България към Еврозоната.   В първия ден от официалното си посещение в Буенос Айрес президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с аржентинския президент Маурисио Макри.

В сряда президентът беше отличен с Ордена на Сао Паоло в рамките на международен бизнес форум в Бразилия.

fallback
Още от България
fallback