fallback

Лозан Панов се извини на Димитър Узунов

Председателят на ВКС се върна на работа след двуседмично отсъствие

04.02.2016 | 12:57 Автор: Мария Аладжова

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се яви на редовното заседание на Висшия съдебен съвет след двуседмично отсъствие, предаде БНР. 

По-рано Панов обяви бойкот на Съвета заради нежеланието на съдебните кадровици да установят кой е авторът на есемеса, препратен от премиера Борисов, както и заради избора на Димитър Узунов за представляващ ВСС.

Панов поднесе извинение на Узунов, който удостовери с писмо от мобилния си оператор, че не той е изпратил съобщение до Бойко Борисов по време на заседанието на магистратите на 14 януари.

Въпросът за изясняването на казуса с есемеса остава отворен, категоричен бе Панов. Той настоя, че случаят трябва да бъде разгледан и да не се хвърля в сянка, тъй като от това зависи доказването на независимостта на съдебната власт в България.

Обръщението на Панов разпали остър дебат сред членовете на ВСС, които се разделиха в мненията си относно скандалния случай. 

"Приятно съм изненадана да Ви видя в залата и съм доволна, че се извинихте на представляващия ВСС, но може би трябваше да се извините и на другите членове на съвета, защото Вие укорихте и тях. Но виждам, че извинението Ви се отнася персонално и ние оставаме с подозрения", изрази недоволството си Светла Петкова, която е сред членовете на висшия съдебен орган.

"Вие не искахте да участвате в извънредното заседание, посветено на СМС-а, когато всички колеги присъстваха и бяха готови да обсъждат казуса. Вие идвате сега и в редовно заседание внасяте тази теза, за да може отново да сме в състояние да не можем да си приключим дневния ред ", обърна се тя към Панов. 

Петкова припомни, че председателят на ВКС не е дал отчет на свършената работа, откакто зае този пост преди една година.

Соня Найденова, която доскоро беше представляващ ВСС, подкрепи Лозан Панов с аргумента, че отчети на свършеното през този период не са представяли и председателят на Върховния административен съд Георги Колев, както и главният прокурор Сотир Цацаров. 

fallback
Още от България
fallback