Лозан Панов се извини на Димитър Узунов

Председателят на ВКС се върна на работа след двуседмично отсъствие

04.02.2016 | 12:57 Редактор:
Лозан Панов се извини на Димитър Узунов
Лозан Панов се извини на Димитър Узунов

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се яви на редовното заседание на Висшия съдебен съвет след двуседмично отсъствие, предаде БНР. 

По-рано Панов обяви бойкот на Съвета заради нежеланието на съдебните кадровици да установят кой е авторът на есемеса, препратен от премиера Борисов, както и заради избора на Димитър Узунов за представляващ ВСС.

Панов поднесе извинение на Узунов, който удостовери с писмо от мобилния си оператор, че не той е изпратил съобщение до Бойко Борисов по време на заседанието на магистратите на 14 януари.

Въпросът за изясняването на казуса с есемеса остава отворен, категоричен бе Панов. Той настоя, че случаят трябва да бъде разгледан и да не се хвърля в сянка, тъй като от това зависи доказването на независимостта на съдебната власт в България.

Обръщението на Панов разпали остър дебат сред членовете на ВСС, които се разделиха в мненията си относно скандалния случай. 

"Приятно съм изненадана да Ви видя в залата и съм доволна, че се извинихте на представляващия ВСС, но може би трябваше да се извините и на другите членове на съвета, защото Вие укорихте и тях. Но виждам, че извинението Ви се отнася персонално и ние оставаме с подозрения", изрази недоволството си Светла Петкова, която е сред членовете на висшия съдебен орган.

"Вие не искахте да участвате в извънредното заседание, посветено на СМС-а, когато всички колеги присъстваха и бяха готови да обсъждат казуса. Вие идвате сега и в редовно заседание внасяте тази теза, за да може отново да сме в състояние да не можем да си приключим дневния ред ", обърна се тя към Панов. 

Петкова припомни, че председателят на ВКС не е дал отчет на свършената работа, откакто зае този пост преди една година.

Соня Найденова, която доскоро беше представляващ ВСС, подкрепи Лозан Панов с аргумента, че отчети на свършеното през този период не са представяли и председателят на Върховния административен съд Георги Колев, както и главният прокурор Сотир Цацаров