fallback

Брюксел не бил уведомен за гръцката блокада на границата ни

България не била пратила писмо до ЕК за блокадата на "Кулата-Промахон"

03.02.2016 | 13:41 Автор: Мария Аладжова

Българските власти не са уведомили Европейската комисия за проблемите със свободното движение през границата с Гърция, предаде БНР.

От институцията информираха, че в Брюксел не е пристигнало писмо относно блокадата на ГКПП "Кулата - Промахон", която продължава вече трети ден.

Във вторник премиерът Бойко Борисов призова гръцкия си колега Алексис Ципрас да осигури коридор за свободно движение на товарните автомобили, тъй като превозвачите търпят големи загуби заради националната стачка на гръцките фермери.

Министърът на външните работи Даниел Митов съобщи, че правителството подготвя "съответната комуникация, за да поиска намесата на Комисията, ако се налага". 

Според европейския регламент за функционирането на вътрешния пазар България трябва „незабавно“ да уведоми Еврокомисията за това, че има сериозни пречки за свободното движение на стоки между държавите-членки. А задължението на Гърция е да докладва в най-кратък срок за ситуацията и предприетите действия от страна на гръцките власти.

Ако ЕК прецени, че наистина се нарушава принципът на свободното движение, тя може да изисква от гръцкото правителство да вземе съответните мерки, за да разреши проблема и то в срок, който то само определи. Атина ще има 5 работни дни време за отговор, в който да потвърди действията си или да оспори критиките.

fallback
Още от България
fallback