fallback

МВнР опитва да отблокира българите на Кулата

Гръцкият посланик у нас не вижда решение до четвъртък

02.02.2016 | 16:57 Автор: Ирина Георгиева

Още от началото на протеста на гръцките фермери, МВнР работи за решаването на проблема с блокираните българи на граничния пункт "Кулата", твърди външният министър Митов. В момента текат разговори между България и Гърция във връзка със ситуацията на граничния пункт, като не се изключва страната ни да поиска намесата на ЕК, увери той.

"Българският посланик в Атина се е срещнал на съответните нива с всички хора, от които зависи евентуалното решаване и подобряване на ситуацията. Получили сме уверение за съдействие. В момента подготвяме съответната комуникация, за да поискаме и намесата на Брюксел, ако се налага. Срещаме разбиране от нашите гръцки колеги. Гръцкият посланик в България е на среща с министър Московски в този момент. Ние се стремим максимално бързо да създадем условия през съдействието, разбира се, на нашите гръцки колеги, за да могат тези хора да преминат максимално бързо." - поясни Митов, цитиран от БНР.

След срещата в МТИТС гръцкият посланик Димостенис Стоидис обаче заяви, че до четвъртък трудно ще се намери решение на проблемите на границата, тъй като тогава се готви общонационална стачка в южната ни съседка. 

Фермерите протестират срещу промените в законите за пенсиониране и промяната в данъчното облагане. Премиерът Алексис Ципрас заяви, че е готов да преговаря с тях, като подчерта, че законовите промени са част от споразумението с кредиторите.

fallback
Още от България
fallback