Фермери затварят гръцките летища и пристанища в четвъртък

Днес синдикатите отново блокираха движението при ГКПП Кулата - Промахон

01.02.2016 | 15:45 Редактор: Мария Аладжова
Фермери затварят гръцките летища и пристанища в четвъртък

Гръцките фермери ще блокират ГКПП Кулата - Промахон за неопределено време, пише Dnes.bg

"Играта загрубя, блокадата остава денонощно, докато не постигнем консенсус с правителството. Няма да пропускаме нито кола, нито пешеходец", заяви той координатът на протестиращите в района Янис Туртулас за Нова тв.

От 11 до 14 часа днес гръцките земеделци затвориха всички останали гранични пунктове между България и Гърция, като през бариерите можеха да преминават единствено леки автомобили. Синдикатите обявиха, че ще завтарят по два часа на обяд и два часа вечер всички гранични пунктове на Гърция с България, с Турция, с Македония и с Албания.

Трафикът във вътрешността на Гърция също е затруднен заради прекъсването на движението по магистрала "Егнатия".

Гръцките фермери протестират срещу пенсионните реформи, планирани от лявото правителство на Алексис Ципрас. Недоволството им е продиктувано и от увеличаването на ДДС на 29 % и от състоянието на гръцката икономика. Фермерите заявиха, че не желаят да влизат в преговори с правителството и ще настояват за пълното оттегляне на проекотзакона. 

Междувременно стана ясно, че синдикатите са обявили обща национална стачка в четвъртък - 4-ти януари, която ще блокира достъпа и до летища и пристанища.