fallback

Последен ден на валидност на винетките за 2015 г.

Безплатни ще бъдат винетните стикери за хората с увреждания с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност

31.01.2016 | 10:51 Автор: Мария Аладжова

Днес изтича валидността на годишните винетки за 2015 г., напомнят от агенция "Пътна инфраструктура".

Новите стикери могат да бъдат закупени от бензиностанциите, пощите, големите търговски вериги, областните пътни управления, гранично контролно-пропускателните пунктове. 

Седмичната, месечната и годишната винетки за леки автомобили са съответно 15, 30 и 97 лева. Хората с увреждания с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност имат право на безплатен годишен стикер. Това право имат и семействата с деца с увреждания до 18-годишна възраст.

В началото на годината стана псно, че столичанинът Николай Филев е завел дело във Върховния административен съд (ВАС) заради поскъпването на винетните стикери. Предмет на делото е Постановление № 317/17.11.2015г. на Министерския съвет, с което беше изменена тарифата за таксите, които се събират от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

В жалбата си до ВАС Николай Филев е заявил, че "Извън медийните изяви на министъра на регионалното развитие и благоустройството, че причината, налагаща промяната в цената, е фактът, че винетните такси не са променяни от 2008 г., то липсват каквито и да е било мотиви към предприетото изменение на нормативния акт"

всеки правоспособен собственик на автомобил може да се присъедини към делото до 2 февруари 2016 г.

fallback
Още от България
fallback