Нов случай на удавени мигранти в Егейско море

Сред жертвите има деца

30.01.2016 | 13:07 Редактор: Мария Аладжова
Нов случай на удавени мигранти в Егейско море

Най-малко десет мигранти са се удавили в Егейско море, съобщи AFP. Сред жертвите има пет деца.

Инцидентът се е случил в събота след като лодката, с която са се предвижвали мигрантите, потъна при опит да преминат от Турция в Гърция. Информацията е била потвърдена от турската брегова охрана. 

Мевдувременно стана ясно, че още една лодка  с над 50 души на борда също е потънала. До момента са спасени 43 души.

„Ние сме натъжени. Най-малко 20 приятели все още са в неизвестност“, каза оцелял пред фотограф на AFP, цитиран от агенция "Фокус".

Сред мигрантите са били сирийски и афганистански бежанци, които са тръгнали от Айваджик в турската провинция Чанаккале в опит да достигнат до гръцкия остров Лесбос.

Международната организация по миграция обяви, че от началото на годината над 45 хил. мигранти са пристигнали в Гърция по море. Статистиката сочи, че техният брой е с 31 пъти повече от целия януари 2015 г.

От организацията допълват още, че около 90% от новопристигналите мигранти са от Сирия, Ирак и Афганистан.

По време на работно посещение в България през януари баварският министър на транспорта Йоахим Херман сподели за затрудненията, които държавите от Източна Европа срещат при контролирането по границите си. Херман предупреди, че „ако Гърция продължи да не изпълнява своите задължения по ефикасно защитаване на границата, то може да се наложи да излезе от Шенген“.