Руските туристи се връщат по Черноморието

Кризата в отношенията между Анкара и Москва и зачестилите терористичните атаки в южната ни съседка, драстично намали туристическия поток към Турция

28.01.2016 | 17:54 Редактор: Пролетина Съботинова
Руските туристи се връщат по Черноморието

София и Москва ще си сътрудничат, за да върнат в България руските туристи. На Междуправителствената българско-руска комисия е бил обсъден пакет от мерки, с който да се облекчи визовия режим за руските туристи.

Кризата в отношенията между Анкара и Москва, породена от сваления руски самолет от турски изтребители в района на сирийската граница в края на ноември, и зачестилите терористичните атаки в южната ни съседка, драстично намали туристическия поток към Турция.

"Ситуацията сега е благоприятна да развиваме туризъм в България. Знаете, в сила са определени обстоятелства – Руската федерация практически е свила до нула броя своите туристи в Турция. При историческите ни връзки и близки култури, смятам, че ще успеем удачно да пренасочим този туристически поток, който за известно време се стичаше към Турция" , коментира заместник-министърът на правосъдие към Руската федерация Сергей Герасимов.

Вече дори е обсъден и пакет от мерки, с които да се облекчи визовия режим на руските туристи в България – безплатни визи за деца до 16 години и значително по-ниски цени за лицата над тази възраст. Обсъдена е и темата за терористичните атентати на близки до руската граница страни.

"България е една желаната дестинация за руските туристи, именно защото ние можем да осигурим по-висока степен на безопасност за руските туристи от други доскоро предпочитани дестинации" , заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.

На фона на предложените мерки, Генералният консул на Руската федерация на Варна предвиди 10% ръст на руски туристи в България през престоящия летен сезон тази година.