Моника Холмайер към Цветанов: Никога не сме се съмнявали във вас!

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ се срещна с евродепутата Холмайер в Брюксел

28.01.2016 | 16:25 Редактор: Мария Аладжова
Моника Холмайер към Цветанов: Никога не сме се съмнявали във вас!

Страните-членки на Европейския съюз трябва да имат автоматичен достъп до данните от системата Евродак. Само така всички ще бъдем по-адекватни на създалата се обстановка с бежанците в цяла Европа и противодействието на криминогенните фактори. Това заяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на среща с евродепутата от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент Моника Холмайер. Цветанов е на двудневно работно посещение в Брюксел, където ще участва в Политическата асамблея на Европейската народна партия.

Евродепутатът заяви, че в Европейската комисия вече тече дебат за достъпа на страните-членки до данните от Евродак и тя счита, че това съвсем скоро може да бъде факт. Холмайер цитира изнесени данни от зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, че 60% от хората, които сега идват не са бежанци и реално не са застрашени.  “Затова трябва да се даде мандат на Фронтекс да може да връща тези хора по страните, от които те идват“, подчерта Холмайер. Тя предупреди, че каналджиите непрекъснато търсят алтернативни пътища за пренасяне на бежанци и България е едно от многото потенциални трасета. 
По думите на Цветан Цветанов българското правителство предстои да отпусне допълнително 34 млн. лв. за „възпиращи съоръжения“ по южната граница на страната. 

„Това е много важно, особено заради натиска по гръцката граница, защото България е изправена пред сериозна опасност. Ситуацията с бежанците ще се усложни. В момента се очаква голямо стичане на бежанци на границата с Македония и за това ви предупреждавам, че опасността за България е голяма. И заради това напълно одобряваме мерките, които България предприема за пазене на външната европейска граница“, каза Моника Холмайер. 

Цветанов информира, че от началото на година събираемостта на приходите е с 900 млн. лв. повече, в сравнение с януари 2015 г. 

В края на срещата Холмайер подчерта, че вече е запозната, че Цветан Цветанов е окончателно оправдан по делата срещу него. „Винаги сме вярвали и никога не сме се съмнявали във вас“, каза тя.