Съветът на Европа отправи препоръки към България за трафика на хора

Законодателни промени и подобряване на координацията срещу трафика на хора, препоръчва експертната група

28.01.2016 | 12:46 Редактор:
Съветът на Европа отправи препоръки към България за трафика на хора
Съветът на Европа отправи препоръки към България за трафика на хора

Съветът на Европа препоръча на България да направи законодателни промени и да подобри координацията срещу трафика на хора. Според изпълнителния секретар на експертната група Петя Несторова българските власти трябва да осигурят законодателно поне минималния период от 30 дни за възстановяване на жертвите на трафик и той да бъде даван преди жертвата да реши дали да сътрудничи на органите.

"Трябва да бъдат създадени достатъчно приюти, в които да има места за мъже, жертви на трафик." - посочи още Несторова, цитирана от БНР.

Нужни са промени и в областта на наказанията, смятат от експертната група.

"Много е важно също така трафикът на хора да не е престъпление, при което да е възможно да се сключва споразумение, тъй като това е сериозно престъпление, сериозно нарушение на човешките права и сключването на споразумение има последици, също и по отношение на обезщетението на жертвите." - поясни Несторова.

Според Съвета на Европа финансирането на борбата срещу трафика на хора в България е недостатъчно.

Общо 309 българи са станали жертва на трафик на хора, а по данни на прокуратурата през първото полугодие на 2015г. има нови 43 досъдебни производства. Според данните от общия брой на пострадалите българи 286 са жени и 23 са мъже. 20 момичета са пострадалите на възраст между 16 и 18г., както и 3 момчета на възраст между 14 и 16г.