fallback

КЕВР: Няма опасност потребителите на Овергаз да останат без газ

Договорът между Овергаз - мрежи и Булгаргаз е за 3 години, но се актуализира всеки месец - всичко е подписано за февруари, поясни инж. Иванов

27.01.2016 | 12:33 Автор: Ирина Георгиева

Няма опасност потребителите на "Овергаз" да останат без газ, заяви председателят на КЕВР инж. Иван Иванов след редовно заседание на Комисията, предаде Агенция "Фокус". По думите му проверката на случая "Овергаз" ще приключи на 29 януари.

"Експертите, които бяха ангажирани с проверката, изготвят констативния протокол. Бяха предоставени всички, изискани от нас документи." - добави инж. Иванов.

Председателят на КЕВР коментира обвиненията, че проверката на Комисията е започнала късно, той подчерта, че непосредствено след напрежението, създадено през последните 2 дни на 2015г., в първите два работни дни на 2016г. – 3 и 4 януари се е срещнал последователно с представителите на "Булгаргаз" и "Овергаз", за да получи тяхното категорично уверение, че всички потребители на природен газ в страната са захранени.

"На 5 януари възложих със заповед съответната проверка. Тя се изразяваше в две основни направления – първото е спазването на условията на изискванията на лицензията и второ – финансовото състояние на дружеството. Лицензиите се спазват. Има 5 заема, които са теглени от "Овергаз - мрежи" и които се обслужват. Двата от тях практически са вече изплатени. Имаше въпроси към мен защо не се проверява "Овергаз-Инк." и "Газпром Експорт". Ние не можем да проверяваме тези дружества. Проверяваме само тези, за които ни е възложено по закон да извършваме мониторинг." - обясни председателят на КЕВР, цитиран от Агенция "Фокус".

Договорът между "Овергаз - мрежи" и "Булгаргаз" е за срок от три години, като се актуализира всеки месец. По думите на Иванов вече са получили известие, че вече всичко е подписано за февруари, така че няма никаква опасност потребителите да останат без газ.

 

 

fallback
Още от България
fallback