fallback

Очакваме доклада на ЕК за напредъка на България в съдебната система

Информацията е предназначена за останалите 27 страни-членки на ЕС

27.01.2016 | 10:00 Автор: Мария Аладжова

Днес излиза докладът на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред. Документът няма наказателни функция, а само констатира предприетите мерки на правителството за промяна на законите и дали те водят до независимост на институциите и ефективна борба с политическата корупция и мафията.

Докладът на ЕК за България е десети по ред, в него фигурират оценките на комисията за работата на МВР, следствието, службите, прокуратурата и съда. 

Тази информация е предназначена за останалите 27 страни-членки на Съюза и особено за онези, които още през 2006 г. имаха резерви към пълноправното членство на България и Румъния. 

В текста на документа се очакват за пореден път негативни констатации както за Висшия съдебен съвет, така и за прокуратурата. Най-вероятно ще бъдат описани и редица скандали в медиите, свързани с намесата на изпълнителната власт в работата на магистратите. 

Очаква се докладът да бъде представен днес по обед.

Във вторник лидерът на "Движение България на гражданите" Миглена Кунева заяви, че докладът е бил представен на вниманието на българските власти, които са внесли своите корекции. Тя обаче подчерта, че става въпрос за технически поправки, които по никакъв начин не променят генералното заключение, представено в документа:

"Всички такива корекции са отразени. Става въпрос за дати, става въпрос за заглавия на закони. Подчертавам, че това е техническа корекция, но е важно това, което излиза", поясни Кунева.

Междувременно стана ясно, че България запазва 69-то място в годишния Индекс за възприятие на корупцията на организацията Transparency International, предаде БНР. 

fallback
Още от България
fallback