fallback

От МОН разясниха новите учебни програми

"Не гледайте само основните теми, те са допълнително разделени на акценти", обясни Радостина Николова от ведомството

26.01.2016 | 17:44 Автор: Мария Аладжова

От Министерството на образованието и науката признаха, че не са представили по най-добрия начин промените в новите учебни програми, предаде БНР.

"Ние отчетохме като грешка да кажем, че в петък в края на работния ден бяха качени на сайта програмите, но от там започва един месец на обществено обсъждане", заяви Иван Такев от пресцентъра на ведомството. 

Експертите опровергаха появилата се информация, че географията отпада в от програмите на 11 и 12 клас в непрофилираните училища. "Непрофилирани училища не съществуват в съответствие с новия закон", поясни Евгения Костадинова от МОН. "В 11 и 12 клас има или профилирано или професионално образование. И профилираните гимназии, само онези, които изберат географията като профил, че изучават предмета."

Средновековието ще бъде записано в програмите като "Политически системи 15-17 век", като конкретното определяне на периодите ще ги даде историческата наука, а не нормативния документ, посочи от своя страна експертът от МОН Радостина Николова.

"В никакъв случай делото на Св. Св. Кирил и Методий не отсъства. Не гледайте само основните теми, те са допълнително разделени на акценти", допълни тя.

Николова уточни още, че периодът на турското робство ще бъде определян с формулировката "турско владичество":

"Характеристика на тази политическа система ще я даде науката. Наложен е термин - владичество. Към момента се изпозлват и двете понятия и това по никакъв начин няма да повлияе на оценката на учениците."

От министерството обясниха, че най-същественият момент при оценяването на учебниците е минаването им през първия етап, където научни политици, висши училища и учители трябва да кажат коректно ли е поднесено това като научна информация.  

fallback
Още от България
fallback