fallback

Държавата закрива ТЕЛК-овете

Нова експертна комисия ще оценява състоянието на хората с увреждания, заяви министър д-р Петър Москов

26.01.2016 | 15:22 Автор: Мария Аладжова

Държавата закрива ТЕЛК-овете и създава нова комисия за медицинска експертиза, съобщи здравният министър д-р Петър Москов на форум, организиран от Асоциацията на индустриалния капитал и КНСБ, пише Investor.bg

Промяната е част от концпецията за реформа на медицинската експертиза. Хората с увреждания ще се явяват пред новата комисия, съставена от лекари с различни специалности в зависимост от вида на заболяването, което ще бъде оценено. Това ще бъдат работещи лекари в болницата в съответния град, които трябва да притежават определен ценз и сертификат за познание в областта. Лекарите от досегашните ТЕЛК-ове ще могат да работят в новите комисии, както и по специалността си в съответната болница. 

Комисията ще посочва вида и степента на увреждане и ще изпраща становището си до друга комисия за експертиза на трайно намалена работоспособност, където вече ще определят доколко съответният човек е работоспособен и каква финансова помощ му се полага. 

Реформата предвижда и въвеждането на медицинско експертно становище - нов медицински документ, който ще установява вида и степента на увреждане.

Нововъведения ще има и при децата с увреждания до 16-годишна възраст и пенсионерите. Те ще бъдат насочвани към дирекциите за социално подпомагане. Хората с увреждания, които се върнат на работа, няма да имат право на инвалидна пенсия, но ако увреждането е довело до намаляване на заплатата им, ще бъдат компенсирани, увери Москов.

Очаква се новата система да влезе в сила от 2017 година.

В четвъртък депутатите от БСП и ДПС поискаха първия вот на недоверие към правителството заради здравеопазването. Те заявиха, че не одобряват приетите законопроекти, които по мнението им, се нуждаят от поправки. 

 

fallback
Още от България
fallback