fallback

Ледът и снегът пратиха над 140 души в Пирогов през изминалото денонощие

В обявения за най-студен ден от годината, на над 35 пострадали им се е наложило да бъдат хоспитализирани

24.01.2016 | 09:43 Автор: Ирина Георгиева

Непочистените улици и ледът продължават да създават проблеми. През изминалото денонощие в УМБАЛСМ "Пирогов" през спешния травматологичен кабинет са минали над 140 души, съобщиха от болничното заведение.

В обявения за най-студен ден от годината, на над 35 пострадали им се е наложило да бъдат хоспитализирани, защото травмите им налагат болнично лечение.

Най-често хората са идвали в "Пирогов" заради наранявания в областта на горните и долните крайници.

Лекарите съветват хората да бъдат изключително внимателни, ако им се налага да излизат днес. Снегът, който вали в момента, пада върху леда и създава хлъзгава покривка. Препоръчително е хората да си стоят вкъщи. Ако се налага да отидат някъде, то нека да са обути с обувки, чиито подметки са добри и създават стабилност на краката. 

Обезщетение

Хората, които не могат да стигнат до работните си места заради пътната обстановка, имат право на обезщетение от работодателите си, предвижда Трудовият кодекс. Работодателят трябва да изплати на служителите си, които не могат да стигнат до работата си, 50 на сто от брутното трудово възнаграждение за времето, през което са били възпрепятствани да работят, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата за страната. За целта трябва да си вземат служебна бележка от кмета на населеното място или Общинския съвет.

Получаване на травма заради непочистен сняг

Ако стане инцидент, при който някой падне и си счупи крак или ръка, той може да потърси съдебна отговорност и съответно обезщетение за увреждането, посочва адвокат Веселин Пенчев

"При едно съвкупно четене на законодателството, защото това не е уредено само с един нормативен акт, а в няколко закона - Закона за пътищата, Закона за движение по пътищата и Закона за водите. Така или иначе поддържането на пътищата и на прилежащата им публична инфраструктура е на Общината. Съответно всички увреждания, получени по някакъв начин на публично място може да предявят претенция за обезщетение към Общината и съответно тези болки, страдания, включително и имуществени вреди, които са претърпели вследствие на увреждането - да потърсят някаква парична обезвреда. Има няколко характеристики, които носи общината. Те са уредени в полза на пострадалото лице." - пояснява Пенчев.

Положително е, че гражданинът не би следвало да се интересува, кое длъжностно лице не си е свършило работата, подчерта Пенчев. Почти винаги отговорност носи общината, а впоследствие, когато тя заплати обезщетението или в рамките на същото дело тя може да има регресни претенции - например към почистващите фирма или към общинските служители, които е трябвало да свършат съответната работа, добави адвокатът.

Адвокатът съветва потърпевшите, когато претърпят злополука веднага да започнат да събират доказателства - свидетели, терапия, рехабилитация.

 

 

fallback
Още от България
fallback