Миков: Управляващото мнозинство е по-нестабилно от всякога

Според него причините за това не са толкова политически

23.01.2016 | 12:14 Редактор: Ирина Георгиева
Миков: Управляващото мнозинство е по-нестабилно от всякога

Управляващото мнозинство е по-нестабилно от всякога, но причините за това не са толкова политически. Това заяви лидерът на социалистите Михаил Миков по време на заседанието на Националния съвет на БСП. Според него управляващата коалиция не се гради на политически принципи и не представлява нищо повече от сделка за разпределение на порции власт.

"Достатъчно ясно е вече, че управляващото мнозинство представлява механичен сбор на икономически интереси, чиято основна цел не е да осигури добро и правилно управление, а да е активен участник в усвояването на публичен ресурс и европейски фондове." - смята Миков.

"Втора поредна година България има бюджет с редица замразени социални плащания. Бедността е на най-високите си нива за целия период на прехода." - коментира лидерът на социалистите.

Според Миков размерът на пенсиите не се актуализира адекватно, "а грижата към пенсионерите продължава да има формата на еднократни помощи, често по специални изборни поводи". По думите му демографската криза стопява България, а ресурс за демографска политика – няма.

"Имаме една от най-ниските нива на раждаемост и едно от най-високите – на смъртност." - констатира Миков.

Лидерът на социалистите отправи още едно предупреждение към управляващите – за назряващото обществено напрежение. 

"Поставянето на либералния приоритет на десните пред бъдещето на българската нация е все по-неразбираем процес за хората, които стават все по-недоволни и гневни от пасивността на дясно правителство без социален коректив." - поясни той. 

Създадени са групи, които да започнат работа по мотивите на вота на недоверие към правителството, добави Миков.