fallback

Български моряци се завърнаха в България след задържане за трафик на петрол

Моряците са били задържани през декември 2014 г.

22.01.2016 | 12:29 Автор: Мария Аладжова

Двама български моряци, които бяха задържани по обвинение за трафик на петролни продукти, са се върнали в България със съдействието на българските дипломатически представителства в Либия и Италия, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

През декември 2014 г. в МВнР е постъпил сигнал, че плаващият под молдовски флаг малък танкер „Sunoil” с петчленен екипаж, сред които двама български граждани, е претърпял авария в международни води в близост до Либия. Притеклият се на помощ кораб е изтеглил танкера до порт Триполи.

Танкерът и екипажът му, в който освен българските граждани е имало двама украинци и един румънец, е бил задържан по обвинение за трафик на петролни продукти - забранен в Либия. При задържането на танкера на борда му не е имало нефтопродукти, а плавателният съд е изпълнявал курс, който не е предвиждал влизане в либийски териториални води, поясняват от министерството.

След получаване на сигнала МВнР, чрез посолствата  на България в Италия и Либия, предприе незабавни мерки за изясняване на причините за задържане, на местонахождението на българските моряци и на възможностите за освобождаването им. Проведени бяха срещи с представители на либийското посолство в София. На румънската и украинската страна бе предложено да бъдат предприети координирани действия по случая. Потърсено бе съдействие и от Делегацията на ЕС в Либия.

Активната позиция на МВнР, тясното взаимодействие с посолствата на България в Либия и Италия и с Делегацията на ЕС в Либия, в голяма степен съдействаха съдът в Триполи на 12 януари тази година. На 15 януари двамата български моряци се завърнаха в страната.

fallback
Още от България
fallback