fallback

Р. Марков: Има значителна опасност от лавини в планините

Твърде малко може да направи човек, ако попадне в лавина, обясни директорът на ПСС към БЧК

22.01.2016 | 09:51 Автор: Ирина Георгиева

Има значителна опасност от лавини в планините, заяви директорът на ПСС към БЧК Радко Марков за Радио "Фокус". Той призова туристите да се подготвят добре преди да излязат в планината, за да минимизират рисковете от попадане в лавина.

"За да не попаднат в лавина, туристите много добре трябва да се подготвят за движението, да се проучи добре маршрутът, да проучат дали има лавиноопасни места и да ги избягват. Най-добре е през зимата да се движат по зимната маркировка. Тя е с колове, направена е така, че избягва лавиноопасните места." - съветва Марков.

Твърде малко може да направи човек, ако попадне в лавина, обясни директорът на ПСС към БЧК.

"Много често лавината се спуска с голяма скорост, много бързо става затрупването и възможността човек да се спаси е много малка. Оказва се, че трябва да се правят плувни движения, за да се остане на повърхността, също така да се свалят раницата, ските, ако е възможно, но, както казах, има твърде малко време, така че най-добре е изобщо да се избягват такива места." - добави Марков. 

Ако лавината е паднала близо до ски пистите, планинските спасители могат да реагират много бързо, като използват моторни шейни, посочи Марков. По думите му обаче, ако инцидентът е високо в планината, спасителната операция може да отнеме и часове.

fallback
Още от България
fallback