ГЕРБ и РБ преговарят за ускоряване на реформите

Формациите обсъждат съдебната реформа, изборното законодателство, здравеопазването

20.01.2016 | 16:54 Редактор: Кремена Кръстева
ГЕРБ и РБ преговарят за ускоряване на реформите

В Народното събрание започнаха консултациите между ГЕРБ и Реформаторския блок по повод  анекса към споразумението за коалиционното управление. Основните акценти са съдебната реформа, изборното законодателство, здравеопазването, енергетиката и образованието.

До консенсус  трябва да се стигне в началото на месец февруари. Реформаторите са готови да оттеглят подкрепата за управлението, ако до 6 месеца нямало значими резултати по тези сфери. И двете формации са на мнение, че нищо не налага промяна на коалиционното споразумение, но е нужен документ, който да ускори реформите.

„Разбира се трябва да подкрепим една актуализация на съдебната реформа , трябва да подкрепим законодателството, свързано със съдебната власт, разбира се антикорупционния закон трябва да бъде част от ангажиментите, които трябва да поемем в кратки срокове,  и изборното законодателство е безспорно и правната комисия трябва да излезе с доклад през февруари за това какви промени са необходими в изборното законодателство“, каза Цветан Цветанов, председател на грепата на ГЕРБ в парламента.

„Аз мисля, че дори в любовта и в брака няма безусловни неща, всеки има някакви граници, в коитожэ взима едно или друго решение, към мовмента няма никакво съмнеие, че реформаторския блок е част от управляващото мнозинство и в този смисъл продкрепя правителството“, подчерта Даниел Вълчев от Реформаторския блок.