fallback

Ваксината Еувакс срещу хепатит Б не е пускана в употреба

Здравният министър допълни, че другата спорна ваксина Пентаксим, в рамките на задължителния имунизационен календар, е напълно безопасна

20.01.2016 | 15:29 Автор: Ирина Георгиева

Ваксината "Еувакс" срещу хепатит Б, която е забранена за употреба в България не е била прилагана, установи проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП), извършена по реда на надзора за законност относно ваксините, получени от Р Турция като дарение, след самосезиране по медийни публикации. Установено е още, че и понастоящем ваксината е в склад на Министерство на здравеопазването (МЗ) и не е пускана в употреба.

Здравното ведомство държи ваксината на склад заради евентуална епидемия и рискове, породени от бежанската вълна, допълват от БНР. От прокуратурата са препоръчали на МЗ в страната да не се допускат неразрешени за употреба ваксини.  

В съобщението на ВАП не се споменава другата дарена от Турция ваксина "Пентаксим". Тя се ползва в рамките на задължителния имунизационен календар вече два месеца и според здравните власти притежава всички документи за употреба на територията на България. На 20 януари здравният министър Петър Москов гарантира пред БНР, че използваната ваксина "Пентаксим" в рамките на задължителния имунизационен календар е напълно безопасна и притежава всички необходими документи за употреба.

Внесената от Турция "Пентаксим" вече втори месец се ползва за имунизиране на бебетата. Тя има същите активни съставки като произведената във Франция, но тъй като е внесена от страна извън ЕС, възникна спор дали употребата й у нас е законна. 

"Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, може да ме проверяват, да ми пращат служби, да ми искат оставката или да искат нещо от правителството, но това не може да засяга спокойствието и майчинският инстинкт на хората за децата им. Това вече преминава границата не просто на политическото, а на човешкото. Още веднъж: Ваксината "Пентаксим", част от задължителния имунизационен календар на България отговаря на всички изисквания, прилагана е и ще продължи да бъде прилагана, както е прилагана и при предишните години. Всичко останало е лъжа." - заяви министър Москов пред журналисти.

 

fallback
Още от България
fallback