Правителството прогнозира спад на безработицата с 10 на сто през 2016 г.

Специално внимание ще бъде обърнато на младежката заетост

20.01.2016 | 11:02 Редактор: Мария Аладжова
Правителството прогнозира спад на безработицата с 10 на сто през 2016 г.

Очаква се тази година броят на заетите в България да нарасне с 0,3%, а безработицата да спадне с 10,2%, съобщава БНР. Прогнозите са направени от правителството. Днес предстои да бъде одобрен Националния план за действие по заетостта за тази година, съобщава БНР. Въпреки че беше вдигната минималната работна заплата, средствата за субсидирани работници, за квалификация и преквалификация, са 73 млн. лв. Толкова са били и през 2015 г. 

Поради тази причина се налага по част от схемите да се премине от напълно към частично субсидирана временна заетост. Бизнесът ще поема част от заплатите на наетите по програми служители.

Държавата ще поеме разходите са възрастните работници, младежите и маргинализираните групи. Като предизвикателства се очакват ограниченото търсене на работна ръка в слабо развити региони, разминаване между търсене и предлагане на умения, изместване на нискоквалифицирани работници от такива с по-висока квалификация.

Целта на годишния план е да се търси подкрепа на регионален принцип, за да се увеличи субсидираната заетост там, където е влошена икономическата среда. 

Младежката заетост остава важно звено. През 2016 г. правителството планира да финансира програми за обучение чрез работа или т. нар. дуално обучение, пише още БНР.