Стартира изграждането на третия лъч на метрото

Новото трасе ще бъде с дължина 16 км.

19.01.2016 | 17:24 Редактор: Мария Аладжова
Стартира изграждането на третия лъч на метрото

От утре стартира строителството на третия лъч на метрото, съобщава "Фокус". Проектът, който ще бъде осъществен в рамките на новия програмен период на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г., беше представен днес от министъра на транспорта Ивайло Московски.

Новият маршрут ще бъде с дължина 16 км. и ще включва 16 метростанции. Трасето на третия лъч преминава през бул. „Владимир Вазов“ – бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ – Орлов мост – НДК – ж.к. Красно село – ж.к. Овча купел. Първият етап, за който вече има избрани изпълнители, е с дължина 7,8 км и ще има 8 метростанции. Общата му стойност е в размер на 848 млн. лв. без ДДС, от които 685 млн. лева ще бъдат осигурени по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. 

Очаква се над 170 хил. души да пътуват по новия маршрут.

„За последните години, всички правителствени делегации, които идват на посещение в България и се интересуват от инфраструктура, остават впечатлени от проекта за столичното метро“, увери Московски. Той посочи, че общият финансов ресурс, който е предвиден за изграждане на първи етап от третата линия на метрото, възлиза на 700 млн. лв. След стартирането на проектите ще се търсят варианти за осигуряване на допълнителни средства, които да бъдат инвестирани в проекта, допълни още министърът. 

По думите му през миналия програмен период, проектът за разширение на софийското метро е бил сред най-успешните инфраструктурни обекти, финансирани по Оперативна програма „Транспорт“. "От нея бяха осигурени повече от 1 милиард лева за разширението на първия метродиаметър и изграждането на втория. Дължината на линиите на метрото нарасна до 39 км с общо 34 метростанции", посочи Московски.

Вижте репортажа.