fallback

Софийски гробища - културна забележителност

19.01.2016 | 10:47 Автор: Пролетина Съботинова

Централните софийски гробища да се превърнат в културна забележителност по примера на европейските държави. За това се борят двама историци от сдружение „Илинденска организация“ с проекта им "София пoмни", подкрепян и финансиран от Столична община. В опит да запазят колективната българска памет, изследователите събират данни за видните личности от българския елит, погребани в Централните софийски гробища.

Повече от 80% от най-видните български политици, военни, революционери, учени, писатели, творци и спортисти са погребани в Централните софийски гробища. Сред тях е и гробницата на една от най-значимите фамилии в политическата история на Съвременна България – семейство Петкови. 

"На Димитър Петков, дългогодишен кмет на София, политик. Неговият син Никола Петков, бит от Народния съд и Петко Петков също деец на БЗНС, убит от 20-те години. Просто трябват 10-15 човека, които почитат делото, на който и да е от тримата, да се съберат, да изчистят и стегнат, защото наистина е жалко, такива личности, гробовете им да  изглеждат по този начин" , коментира Филип Филипов от "София Ппомни".

В подобен вид са стотици други паметници на прочути българи - някои не се поддържат, а други просто биват заличени от времето. За много от гробовете дори няма точен архив, тъй като Софийските гробища имат данни след 1931 г.  За да не изчезнат безвъзвратно паметниците, Филип и Симеон създават енциклопедична база данни за живота и делата на погребаните герои на България. Проектът "София помни" има карта, която показва мястото на гроба, снимка и кратка биография за над 5000 известни личности.

"Един дълг, който носим към почитане на значимите личности, които са изградили Третата българска държава. Нние искаме да създадем нещо като карта, която да оставим на поколенията след нас, които да знаят къде могат да отдадат своята почит", разказва Симеон Попов от "София помни".

И докато Филип и Симеон очакват близки и роднини на загиналите български герои или институции, които носят техните имена, да се погрижат за гробовете в окаяно състояние, то положителен пример вече има. Феновете на спортен клуб Левски чистят и поддържат всяка година паметната плоча на легендарния национален футболист Георги Аспарухов – Гунди.

 

fallback
Още от България
fallback