Снегопочистващите фирми ще бъдат глобявани за непочистени тротоари и спирки

Снежната покривка е достигнала около 40 см навсякъде, а на места е над 50 см

18.01.2016 | 08:33 Редактор: Ирина Георгиева
Снегопочистващите фирми ще бъдат глобявани за непочистени тротоари и спирки

Снегопочистващите фирми ще бъдат санкционирани за непочистени тротоари и спирки, предупреди кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, цитирана от Агенция "Фокус".

"По отношение на реакцията при тежката ситуация се осигури проходимостта на града. По отношение обаче почистването на тротоари и спирки от сутринта имам своите забележки и със сигурност ще има санкции във всички квартали. София е голяма - на места е изчистено, на други - не. Там, където не е изчистено, няма да бъде платено на фирмите и ще има санкции за това." - обясни Фандъкова.

Към този момент няма информация от районните кметове за проблеми, добави столичният кмет. По думите затруднение за почистването на кварталните улици създават спрените и паркирани автомобили.

Фандъкова призова гражданите и собствениците на сгради да огледат внимателно за ледени висулки и надвиснал мокър сняг, който може да бъде опасен. Заради паднали клони и дървета вследствие на тежкия мокър сняг са подадени над 50 сигнала. По думите й Звеното за аварийно-спасителни дейности отива на място, когато има подадени сигнали, а от общината се обръщат и към пожарната.

Заради продължилия снеговалеж и през тази нощ, снежната покривка към момента е достигнала около 40 см навсякъде, а на места е над 50 см, посочи Фандъкова.

"Целта в такива тежки ситуации е градът да остане проходим и да не обявяваме бедствено положение, да не затваряме училища и детски градини, защото при над 50 см сняг не е толкова лесно. Ще продължим през цялата седмица, защото се очакват отрицателни температури и е важно да не допуснем риск от тежки пътно транспортни произшествия." - заяви кметът и добави, че до този момент няма сигнали за тежки аварийни инциденти. 

 

През тази нощ екипи на почистващите фирми и на общината работиха във всички райони, като движението по основните улици и...

Публикувахте от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova в 17 януари 2016 г.

Градският транспорт в столицата се движи нормално за този час на деня (8:00 на 18 януари) при зимни условия.

Към момента няма проблеми с нивата на реките, добави Йорданка Фандъкова.