Плевнелиев: Насърчаваме процеса на сътрудничество на Армения с ЕС

Работим за силна Европа, в която границите падат, а не се местят, подчерта държавният глава

15.01.2016 | 17:40 Редактор:
Плевнелиев: Насърчаваме процеса на сътрудничество на Армения с ЕС
Плевнелиев: Насърчаваме процеса на сътрудничество на Армения с ЕС

България е готова да бъде партньор на Армения при задълбочаването на отношенията й с ЕС, заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на срещата си с министъра на външните работи на Република Армения Едвард Налбандян. По думите му страната ни насърчава процеса на сътрудничество на Армения с ЕС и се надява преговорите по Рамковото споразумение с ЕС да приключат успешно.

"Работим за силна Европа, в която границите падат, а не се местят." - подчерта Плевнелиев.

Добре интегрираната арменска диаспора в България и културните сходства между двата народа бяха отбелязани като предпоставка за разширяване на двустранното сътрудничество. Президентът добави, че за периода януари-септември 2015 г. двустранният стокообмен възлиза на почти 20 милиона долара, което е далеч под възможностите на търговско-икономическото сътрудничество. 

Информационните и комуникационните технологии, земеделието, производството на храни и лекарства са области с потенциал за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни.

"Вярвам, че мирът зависи от върховенството на закона и спазването на правилата и международните договорености от всички страни. Използването на оръжие е само доказателство за липса на аргументи, необходим е диалог." - заяви Росен Плевнелиев.