Борисов разкри кой му е изпратил sms-а

Съобщението предизвика скандал на заседанието на ВСС на 14 януари

15.01.2016 | 14:07 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов разкри кой му е изпратил sms-а

Премиерът Бойко Борисов разкри кой му е изпратил sms-а, който на 14 декември предизвика скандал по време на заседанието на ВСС. По думите му съобщението му е препратено от негов съветнк и уточни, че с Панов винаги са имали прекрасна комуникация.

"Отидох. Казах всичко, което имах да кажа и си отидох. Кореспонденцията е лична - тя е от мой съветник и не е член на ВСС." - коментира премиерът в кулоарите на парламента.

По време на парламентарния контрол в отговор на въпрос, свързан с годишен доклад на правителството за състоянието на националната сигурност Борисов коментира, че няма държава, в която може да излезе премиер, вътрешен министър или главен прокурор и да каже - при нас абсолютно всичко е наред или всичко е в цветя и рози. По думите на премиера този доклад показва изпълнението на политически ангажименти и реализирането на политическа отговорност.

"През 2014г. страната ни се управляваше от три правителства с противоположна политическа и икономическа концепция. Правителството, което 43-тото НС е избрало е встъпило в длъжност на 7 ноември 2014г. и не може да носи отговорност и да отчита комплекса от дейности осъществени от преходни състави на МС. Този извод се потвърждава от досегашната практика. Степента на организираност, която правителството постигна през 2015г., в отговор на множество критики за националната сигурност, ми дава основание да не споделя мнението, че страната няма изяснени приоритетни, които да са обсъдени и подложени на парламентарен контрол от народните представители. Не мога да се съглася и с твърдението Ви за тоталния хаос, който се наблюдава в поведението на официалните институции и разнородните сигнали, които страната ни дава пред външния свят. Институциите на изпълнителната власт са в постоянна координация, като осъществяват необходимите връзки на всички нива. Засилва се оперативното взаимодействие на охраната на границата и противодействие на нелегалната миграция, която се осъществява от силите на Гранична полиция с помощта на военнослужещите." - обясни Борисов, цитиран от Агенция "Фокус".

Подготвя се нов доклад, който ще бъде внесен до март, съобщи премиерът. По думите му всяка държава има своите проблеми. 

"Надявам се в този доклад да предложим и да изпълним мерки, които във всички случаи да целят подобрение. В този смисъл законите, които ще влязат сега - за съдебната власт, наказателно процесуално и други - тук е мястото, където парламентът може да помогне много." - заяви той. 

По повод готвеният вот за недоверие, Борисов коментира, че е имало много упреци към опозицията, защото не е била достатъчно активна.

"Разбира се, че трябва да има и ние трябва да защитим това, което правим дали е добро, или не. Не виждам нищо лошо или във вота на недоверие. Лошо е ако няма вот на недоверие. Това би говорило не добре за демокрацията." - добави премиерът.