Борисов: Нямам общо със случая Яневагейт

Ако за мен е лошо да се намесвам във ВСС, то и за вас е също толкова лошо да се намесвате в политиката, предупреди премиерът

14.01.2016 | 15:12 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Нямам общо със случая Яневагейт

Премиерът Бойко Борисов пристигна в сградата на ВСС, час след като председателят на ВКС Лозан Панов прекъсна редовното заседание на ВСС заради sms, получен по думите му от министър-председателя. Съдържанието на съобщението е: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите с двете каки – не го приехме."

"Дойдох с мир да се разделим - вие да гледате вашата работа, ние да помогнем с г-жа Захариева за реформата. В разговора си с Вас ви казвам, че съм готов винаги да се явя да ме изслушате, но не ми звучи да ме подканяте публично, а че ще ме викате да ме разпитвате по някакъв "Гейт". Затова ви препратих sms от трети човек, който го е получил, за да видите, че с днешното си идване и поведение, ви отговарям на всички въпроси." - заяви премиерът, цитиран от Агенция "Фокус".

Борисов подчерта, че няма нищо общо със случая "Яневагейт". Ако за мен е лошо да се намесвам във ВСС, то и за вас е също толкова лошо да се намесвате в политиката, посочи още министър председателят.

"Вие ми се натикахте в тоалетната и накрая ме изкарвате виновен. Говоря за тези, които повдигат темата „Яневагейт". Това е политическо изказване. Вие ми задавате въпрос защо аз не съм променил Конституцията. Имам 84 депутати и не мога да я променя. Желая, но не мога." - поясни Борисов.

Премиерът се обърна към Панов с думите: "В кое ме подозирате? Намеренията са ми най-чисти. Да съм се обадил, да съм изкоментирал вашата реч? Поканихте ме, казах ви, че моето появяване не е като на други. По никакъв начин не съм се обадил или изразил мнението си по ваш адрес. Днес го изразих, защото отново се намесва името ми."

"Никого не съм посочил досега за политическо изказване, но изказването ви е политическо. Критикувате ме за моята работа, за решенията на парламентарната група. Откъде накъде вие ще ми давате акъл? Вие ме атакувате политически сега. Дойдох за да ви обясня, че нямам общо със случая "Яневагейт". Вие ме вкарвате пак тук за незаконен запис. Първото, което е, трябва да попитате законно ли е, или не", подчерта премиерът. 

Борисов поясни, че е искал да промени Конституцията, но се е оказало, че Радан Кънев иска да си прави нов политически проект. По думите му обществото има различни истини и различни теми. Той отбеляза, че при съставянето на правителството въобще не се е говорило за конституционни промени.

"Направихме доста срещи с Христо Иванов и други експерти и намерихме 180 гласа, с цялата ми воля. ГЕРБ и РБ имаме над 120 гласа - Конституцията не се променя с толкова. Демокрацията това е измислила." - заяви премиерът.

Магистратите прекратиха проверката по случая "Яневагейт". 4 се въздържаха, 3 гласуваха „против", а останалите приеха решението.