fallback

Бежанци, съдебна реформа и изборно законодателство-приоритетите в НС

Започна новият политически сезон

13.01.2016 | 18:19 Автор: Кремена Кръстева

Бежанците, съдебната реформа и изборното законодателство бяха основни теми в изказванията на депутатите на първото заседание на НС на 13 януари 2016.

Сред приоритетите на най-голямата партия в парламента – ГЕРБ, са стабилността на държавата и задълбочаване на реформите.

„Некоректни са опитите да се внуши, че настоящият парламент е неработоспособен и са необходими нови парламентарни избори заради роенето на парламентарни групи и все повече независими депутати“, заяви председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Бежанският поток не трябва да превръща България във втора буферна зона", каза лидерът на социалистите Михаил Миков.

Съпредседателят на групата на ДПС Четин Казак подчерта, че движението е единна светска и евроатлантическа партия.

„ДПС притежава необходимия потенциал и естественото право да се променя и подновява, но никой не може да я подмени“, каза Четин Казак, един от съпредседателите на ДПС.

Въпреки противоречията в групата си, реформаторите декларираха, че са единни и разкритикуваха политиката на ГЕРБ да търси различни форми на подкрепа.

„Динамичните или плаващи мнозинства могат да се окажат плаващи пясъци за управлението“, каза съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

С нова конфигурация на депутатите в пленарната зала започна първото за годината заседание на Народното събрание. В редиците на независимите вече са бившият лидер на ДПС Лютви Местан и още петима депутати, които до преди дни бяха част от парламентарната група на партията.

Така независимите народни представители в 43-тото народно събрание стават 11.

Вижте още коментари от първия пленарен ден на новия политически сезон в следващия репортаж.

 

 

fallback
Още от България
fallback