fallback

МВнР е връчило протестна нота на турския посланик

На 23-24 турският посланик у нас Сюлейман Гьокче е получил нота от МВнР за неговите деяние и поведение, уточни Борисов

13.01.2016 | 15:18 Автор: Ирина Георгиева

На 23-24 турският посланик у нас Сюлейман Гьокче е получил нота от МВнР за неговите деяние и поведение. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на блиц-контрола. По думите му като "добросъседни държави, ние сме избягвали да шумим по тези теми".

"Но всичко, което дипломацията и редът, по който трябва да им се каже какво могат и не могат да правят - ние сме го казали. Същевременно многократно съм благодарил на турското ръководство, че помогна бежанският поток да не се насочи към България. Това, което ме попита Миков, не сме изправени утре да ни върнат на първа точка толкова бежанци - напротив. Представяте ли си какво ще стане с Гърция и Италия, ако се задейства Дъблинското споразумение. Крехък е балансът." - поясни Борисов.

България винаги се е старала да има нормални, колегиални и приятелски отношения с ръководството на нашите съседи, подчерта Борисов. 

"В този ред на мисли сме поддържали много прилични отношения на доверие. Отношения, при които можем да си зададем въпроси, които ни интересуват. Не се намесихме в Турция, когато президентът Ердоган и президентът Путин на практика преместиха "Южен поток" и го преименувахме на "Турски", когато започнаха строежа на руски атомни централи, когато Турция не спазваше ембаргото, което натовските държави и ЕС спазваха, когато туристите от България отидоха в Турция с директна заповед на руското ръководство - бяхме търпеливи, внимателни и чакахме, че един ден нещата ще си дойдат по местата си, както стана. България е незаобиколим фактор на Балканите и в своята политика." - добави премиерът.

Министър-председателят не смята, че по руска или турска линия има някаква зависимост, а е по-склонен да счита, че желанието от страна на турското ръководство е било да се информира за колко прогнозируеми са процесите, които текат в ДПС. 

Премиерът посочи, че с удоволствие би дошъл на председателски съвет да дебатира темата как се обучават българските мюсюлмани, къде се обучават, как се издават техните дипломи. По думите му това е тема, която всички заобикалят, за да не бъдат обвинени в подкрепа или не на ДПС.

"Имаме стотици хиляди мюсюлмани, ходжи, мюфтии, а голяма част от тях са на издръжка на турската държава." - добави Борисов.

Още по темата

България е незаобиколим фактор на Балканите

"Никога не сме имали политика срещу или в интерес на друга държава, България е незаобиколим фактор на Балканите." - коментира Борисов по повод рестартирането на проекта "Южен поток".

На дневен ред е газовият разпределител "Балкан", посочи Борисов.

"В "Южен поток" като такъв е в историята. На дневен ред е газовият разпределител "Балкан". Там заедно с ЕК ще се опитаме да го изведем като приоритет заедно с интерконекторите с Румъния, Гърция, Турция, Сърбия и наличните Гърция и Македония. За целта ние подменяме компресорните си станции и имаме възможност, когато е необходимо да си увеличим капацитета на тръбите. Когато дойде това време ще вляза в Парламента и ще поискам да ме подкрепите да инвестираме в газопреносната мрежа и само България да си взема своите такси. Газовият разпределител има своите предимства, защото към него вече има интерес на европейски и световни компании да участват." - коментира Борисов.

Премиерът се надява истински на южният газов коридор от Тюркменистан и съответно руски газ през Черно море.

"Там има голям проблем е, че през турската част на Черно море няма да получат разрешение да преминат. Отношенията там са трайно влошени. ЕК счита, че един подобен газоразпеделител с няколко диверсифицирани източници на газ, включително и 10 млрд. тръби, които правим с Гърция, ще даде възможност да дойде и втечнен газ. В този газоразпределител ще се съберат от няколко източници газ. Това е много реално да се случи на фона на Северен поток 2." - поясни Борисов.

fallback
Още от България
fallback