Кунева: Анексът с ГЕРБ ще определи кои от РБ са в управлението

Приоритетите на правителството ще бъдат фиксирани в анекса на коалционното споразумение между ГЕРБ и РБ

11.01.2016 | 14:57 Редактор: Мария Аладжова
Кунева: Анексът с ГЕРБ ще определи кои от РБ са в управлението

"Движение България на гражданите" иска ускоряване на реформите, по които РБ се ангажира като политическа сила. Основни приоритети за нас са продължаване на съдебната реформа, антикорупционно законодателство, Изборния кодекс, пенсионна и административна реформа, здравеопазване и образование. Това заяви на брифинг в централата на партията вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева, съобщават от пресцентъра на движението.

"Започващата сесия на Народното събрание е изключително важна, защото трябва да се справим както с предизвикателствата във вътрешен, така и външен план", каза Кунева и посочи, че през първата година от управлението има напасване на партньорите и подготвяне на законодателство, а през втората -  висока амбиции по отношение на изпълнението на тези закони. Приоритетите ще бъдат фиксирани в анекса на коалционното споразумение между ГЕРБ и РБ, поясни тя.

По думите й, подписването на такава програма е рутинна практика в страни с коалиционно управление. Това означава българските граждани във всеки един момент да могат да проверят как се развиват мерките по всеки от нашите приоритети, а на шест месеца да има отчет и именно това е онази откритост, която политиците дължат на обществото. Кунева беше категорична, че обхватът на анекса не излиза от рамките на основното споразумение между ГЕРБ и РБ, с които се уговориха за управляващото мнозинство в началото на мандата.

"Очакваме обща платформа за действие с ГЕРБ по отношение на изборното законодателство и то в най-кратки срокове", каза Кунева и допълни, че "ДБГ ще отстоява в анекса да залегне машинното гласуване, машинното броене и създаването на постоянна изборна администрация". Съпартиецът ѝ Димитър Делчев допълни, че в България имало един милион мъртви души в избирателните списъци. "Ще настояваме през активна регистрация те да бъдат изчистени" каза Делчев. По думите му ДБГ ще иска запазване на преференцията като начин на мажоритарност на вота и разширяване на общинските избирателни комисии, за да се избегне ситуацията в „Арена Армеец” от последните избори.

По отношение на съдебната реформа ДБГ очаква в следващите три месеца да бъде приет Законът за съдебната власт, както и да бъде представен проекта за нова

Още по темата

наказателна политика. Кунева посочи още, че „Движение България на гражданите” ще търси съгласие за цялостна антикорупционна политика, освен приемането на Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. "Националният съвет по антикорупционни политики поиска да бъдат създадени секторни планове по министерства, тази година ще следим как те се изпълняват", каза още тя.

Кунева коментира, че анексът ще бъде подписан между ГЕРБ и РБ, които по думите ѝ носят основната тежест на дясното управление. Обсъждането с другите партии, които подкрепят кабинета, ще стане на формат Съвета за развитие, което е коалиционният орган. Тя беше категорична, че през подписването на анекса ще се определи кои от РБ са в управлението. "Бих искала повече колеги да се убедят, че едно дясно-центриското управление в момента няма друга алтернатива", заключи лидерът на ДБГ