fallback

Сливенската филхармония излиза на протест

Музикантите се притесняват, че кметът на Сливен Стефан Радев ще закрие оркестъра, защото натоварва бюджета

10.01.2016 | 14:44 Автор: Теодора Георгиева

Сливенската филхармония е създадена през 1933 година. В 83-годишната си история, от нея са се прочули не един или двама музиканти.

„Оттук са излезнали страхотни инструменталисти, певци, които участват на световни сцени и в Европа. Дори в момента има две момичета от Сливен – едната учи барок в Италия, другата в Германия”, казва цигуларката Полина Маринова.

Едни от първите си изяви на сцена на Веско Ешкенази са били именно със сливенската филхармония. Вестта, че оркестът може да бъде закрит го провокира да се обърне чрез социалните мрежи към Министерството на културата и кмета на Сливен.

"Да намерят сили и средства, а също и начини да запазят традициите на Сливенска филхармония, както и Ансамбълът за народни песни и танци. Да инвестираме в духовното мисля, че е една от най-добрите и ценни инвестиции, които можем да имаме“, призовава Веско Пантелеев-Ешкенази.

Кметът на Сливен Стефан Радев е категоричен, че филхармонията и ансамбъла за народни песни и танци няма да бъдат закривани. Трябвало обаче да се обмисли икономическата полза от двата културни института. Защото те  получавали субсидия в размер на около 1 млн. лв., а възвръщали в бюджета не повече от 25 хил. лв. годишно.

„Очевидно имаме проблем с ефективността и дали харчим ефективно парите на гражданите. Защото тези пари, които харчи общината не са мои. Те са на всички сливналии“, заяви Радев.

430 хил. лв. е бил бюджета на Сливенската филхармония за миналата година. Сумата покрива режийните, данъците, осигуровките и заплатите на музикантите. От 8 месеца възнагражденията са им увеличени от 380 лв. до 480 - 530 лв.

„Едни струни струват 100 лева. Трябва да се сменят струните поне на 6-7 месеца, хайде на една година да е. Сто лева са доста пари“, обясни цигуларката Радка Кусева.

От 23 години диригент на Сливенската филхармония е Димитър Караминков. През последните години дирижира 35 музиканти. Помни и по-голям състав в дългогодишната история на оркестъра, който традиционно свири на Великден, Коледа и Нова година.

„И ние завършваме с „Радецки марш“, макар да не сме Виенската филхармония, но всички го знаят това и всички очакват да го чуят“, казва той.

„Мисля че, културата е водещето начало, а ние сме лицето на тази култура в Сливен. Музиката прави хората по-добри“, допълва Даниела Дякова, директор на филхармонията.

А, хората в Сливен не желаят да се разделят с филхармонията си.

„По принцип е хубаво да се инвестира в изкуство и това е много трагично ако точно това културно средище бъде закрито. Толкова малко са възможностите където в този град можем да получим глъдка култура, така че ще бъде много трагично ако не се подпомогне“, казва жителка на града.

Други пък не се запознати с казуса, но смятат че филхармонията в Сливен трябва да бъде запазена.

„Да закрият нещо друго, а не културно нещо. С тая простотия дето цари навсякъде. Има една култура, две в Сливен и ако ги закрият това ще бъде страхотна грешка, загуба за Сливен голяма“, убедени са гражданките

Протестиращите музиканти ще се съберат пред кметството в понеделник от 11 часа, облечени в официалните си дрехи.

 

fallback
Още от България
fallback