П. Москов: Стабилността зависи от коалицията РБ и ГЕРБ

С Радан Кънев имаме обективни различия, каза здравният министър

08.01.2016 | 10:19 Редактор: Мария Аладжова
П. Москов: Стабилността зависи от коалицията РБ и ГЕРБ

„Аз съм си подал оставката от ДСБ като зам.-председател, защото не съм съгласен с това да вкарваме съда в такава изолация, в каквато беше доста време", заяви здравният министър Петър Москов в ефира на Нова Тв. 

Още по темата

По думите му „стратегическото стабилно политическо бъдеще на държавата зависи от трайна управленска конфигурация между РБ и ГЕРБ". Москов призна, че с лидера на ДСБ Радан Кънев имат "обективни различия" и допълни, че въпреки това двамата са в добри отношения. 

Министърът изрази увереност, че разпокъсаната Десница, в лицето на РБ, може да работи заедно.

„Реформаторският блок потвърди участието си в управленската коалиция. В момента е във висока степен на готовност от подписване на анекс към коалиционното споразумение между ГЕРБ и блока и внасянето му на Съвет за развитие, в който ясно, подробно и конкретно с дати, с ясна философия да бъде преподписано продължението на реформата в правосъдието.”

Москов коментира изказването на екс лидера на ДПС Лютви Местан, който вчера заяви, че по време на председателството си е искал да вкара партията през "парадния вход на властта". "Връщането на ДПС през парадната врата на управлението минава през руинирането, самоунищожението или унищожението на Реформаторския блок, доказването му като недобра управленска конфигурация с ГЕРБ", каза здравният министър.

Данък "вредни храни" все още не е отпаднал окончателно, заяви Москов. Той ще бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет следващият месец. Москво подчерта, че „този данък няма фискални цел, има здравни цели – промяна в нашите хранителни навици".

Що се касае до идентификатора с пръстов отпечатък, с който всеки здравноосигурен ще може да докаже своето присъствие в определена болница или аптека, министърът обясни, че такъв ще бъде въведен до началото на април.