20 фирми замесени в пране на пари в чужбина през хакнати мейли

Провдивската прокуратура благодари на европейските партньори

07.01.2016 | 17:53
20 фирми замесени в пране на пари в чужбина през хакнати мейли
20 фирми замесени в пране на пари в чужбина през хакнати мейли

Повече от двайсет български компании са засемесени в схема за пране на пари, съобщи Прокуратурата. Съвместната работа на МВР, ДАНС и Прокуратурата е пресякла опит за щета от 5 млн. евро.

По случая българските власти са работили с европейските партньори в разкриване на източването на 2 млн. евро от октомври до декември 2015, съобщи Прокуратурата с мейл до медиите. За успешната операция органите на реда получиха благодарност от френския посланик в София Лапер дьо Кабан.

 „От чужди търговски дружества по банкови сметки у нас са били преведени и изтеглени над 2 млн. евро. Предварително са били извършвани проучвания на техните обороти и сделки. Над 10 са пострадалите дружества в чужбина, за което сме уведомили представителства на шест държави в Европейския съюз, където са централите на засегнатите фирми", каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, цитиран в съобщението.

Престъпниците са използвали мейли, "идентични" с официалните фирмени пощенски адреси, връзка през Viber, съучастници в чужбина. По този начин заявявали теглене от банкови клонове и изчезвали с парите.

Издирва се управителят на „Паола 2015“ ЕООД от Пловдив, Георги Христов Георгиев, заподозрян в източване на 1,2 млн. евро

ДАНС и МВР заедно с прокуратурата направиха 20 обиска и конфискации "в жилища, офиси, моторни превозни средства в Пловдив, София, Варна, Велико Търново и др".

/Корица: графика на Прокуратурата, публикувана на prb.bg/