fallback

Т. Петкова: Работи се по установяването на повредата в Кричим

От 31 декември около 200 къщи останаха без вода

07.01.2016 | 17:43 Автор: Мария Аладжова

Всички институции, имащи отношение по проблема с водоподаването в Кричим ще впрегнат целия си ресурс за изясняване на причините за загубата на вода, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде "Фокус". 

Още по темата

Тя пристигна в Пловдив, за да инспектира лично изправността на водоснабдителните съоръжения. По искане на министър Лиляна Павлова вчера е било свикано заседание с представители на Министерството на околната среда и водите, Министерството на енергетиката, представители на НЕК, на „Напоителни системи”, както и кметът на Община Кричим Атанас Калчев, обясни Петкова.

„Имаше известни съмнения относно дейността на НЕК във връзка с дейността на ВЕЦ „Въча 1” и ВЕЦ „Въча 2”. Това, което ние имаме като информация е базирано на данните от Електроенергийния системен оператор и на данните от проверките на „Басейнова дирекция”. Ангажиментите на НЕК се състоят в това да подава по 5 кубика в секунда, 24 часа в денонощието към река Въча. В резултат на това, че той произвежда електрическа енергия, тя се произвежда с определени количества вода, тези 5 кубика трябва да идват в реката. Това е ангажимента на НЕК”, каза тя.

По думите на Петкова за 2015 г. МОСВ е определило НЕК да подаде 156 млн. куб. м. вода в реката. От НЕК са подали 178 млн. кубика.

„Минахме през ВЕЦ „Въча 1”, видяхме за какво става въпрос, видяхме как работи съоръжението. След това отидохме до съоръжението на „Напоителни системи”, за да видим и там какъв е самият технологичен процес. Минахме и през водоснабдителното дружество в Пловдив, за да се провери какво се отчита. Водата излиза от ВЕЦ „Въча 1”, отива към водоснабдителното дружество в Пловдив и ние трябва да засечем какви количества излизат там, какви количества влизат тук, както и къде се губи водата. Някъде по пътя водата се губи и трябва да установим каква е причината”, разясни Петкова.

От 31 декември около 200 къщи в Кричим нямаха вода, а при другите домакинства водата бе със слабо налягане, припомня "Фокус".

fallback
Още от България
fallback