Георги и Виктория са най-популярните имена през 2015 г.

Георги и Мария продължават да държат класацията за най-често срещано име в България.

05.01.2016 | 18:18 Редактор: Васил Детелинов
Георги и Виктория са най-популярните имена през 2015 г.

Почти 69 хиляди имена съществуват в българския именник. Поне толкова са вписани в националната статистика. Женските са с 9 хиляди повече от мъжките.

С имената Георги и Виктория са кръстени най-много бебета през изминалата 2015 година. В класацията за най-предпочитани женски имена се нареждат Мария, Никол и Александра, а при момчетата най-желани са Александър, Мартин и Димитър. На традиционно българско име залага и 25-годишната Мирослава – Никола. Така се казват още 38 500 българи към ден днешен.

"То носи името на своя дядо по бащина линия - Никола. Избрахме от уважение, от любов към него. И двамата с татко смятаме, че искаме децата ни да носят български имена с традиции, а не западни" , разказа Мирослава - родител на малкия Никола.
 
Разнообразието при женските имена остава по-голямо отколкото при мъжете. Навлизат все повече чужди имена като Дария, София, Соня, а отпадат традиционни имена като Йорданка, Марийка и Пенка.

През 2015 година все по малко родители избират да кръстят децата си с имената като Стоян, Васил, Йордан, Атанас и Тодор.

"Тези имена се заменят с малко по модерни - Йордан става Даниел или Йоан. Родителите търсят имена, които са международни, които да могат да се използват както в България, така и в чужбина", коментира Магдалена Костова от Националния статистически институт.

Нови тенденции има и при мюсюлманското население. Традиционните мъжки имена Ахмед и Мохамед се заместват със Емир и Мерт, а женските Айше и Фатма вече се конкурират с Елиф и Мелек.

"Тези имена се срещат много често по сериалите, които вървят по турските и наши телевизии, и може би има някакво влияния", коментира Магдалена Костова от НСИ.

Макар и броят им да намалява спрямо предходните години, все още най-разпространени сред мъжете продължават да са имената Георги, Иван, Димитър и Николай, а при жените – Мария, Иванка, Елена и Йорданка.