Блокира паспортната система на МВР

И притесни чакащите за експресна поръчка на паспорти , която струва 200 лева

05.01.2016 | 17:28 Редактор:
Блокира паспортната система на МВР
Блокира паспортната система на МВР

Опънати нерви и изгубени часове - тази цена платиха стотици българи, нуждаещи се спешно от нови документи за самоличност. Системата за издаването им се срина и остави затворени бюрата в цялата страна часове наред. Причината, оказа се, е софтуерен проблем. На опашката пред гишето за експресно издаване на паспорти в столицата се наредиха и репортерът ни Васил Детелинов и операторът Владислав Радославов.

Системата излезе от строй още в 10 сутринта . И притесни чакащите за експресна поръчка на паспорти , която струва 200 лева . През половин час на гишето идва Наташа Япова, за да провери дали проблемът е отстранен. В четвъртък пътува за Израел, а за там й трябва валиден паспорт, минимум 6 месеца преди да изтече.

"Просто никой не знае какъв е проблемът-сървъра казват. Искам да кажа, че имаме много добри айти специалисти, които за 4 часа могат да отстранят проблема. Това е моето мнение.

  -Предстои Ви пътуване до Израел, какво ще правите сега?

- Ми чакам с надеждата да проработи системата. Нямам план "Б".  То и аз съм си виновна. Може би трябваше по- рано да се сетя като знам в коя страна живея."-обясни Наташа Япова.

От лекции пък ще отсъства Виляна Каролева, която не успя да подаде документи за нова лична карта.

"Проблем е защото ходя по интервюта за работа където при евентуално започване на работа ми искат преснимани актуални данни за самоличност. Гадничко е."-казва Вилиана Каролева.

Опашки и изнервени граждани имаше и на други места в страната. В Благоевград притеснени хора също чакаха да разберат каква е причината и скоро ли ще бъде отстранена.  Какъв точно е проблемът от МВР така и не уточниха. И отказаха интервю.  По телефона ни обясниха, че става въпрос за софтуерен проблем, и се работи за отстраняването му.  Малко преди 15 часа софтуерният проблем бе отстранен и системата заработи.

Още в репортажа на Васил Детелинов и  Владислав Радославов.