Русия спира приема на газ от Туркменистан

Двете страни не се споразумяха за цената на горивото

04.01.2016 | 15:26 Редактор: Мария Аладжова
Русия спира приема на газ от Туркменистан

От газовата компания „Туркменгаз“ са получили писмо от „Газпром Експорт“, в което се посочва, че от януари дружеството спира приема на природен газ от страната. Това съобщи руския канал РБК, позовавайки се на официално съобщение на туркменския концерн. 

„В основата на това решение стоят измененията в конюнктурата на международния газов пазар, а също и отделни икономически и финансови въпроси от страна на „Газпром експорт“, се посочва в изявлението на „Туркменгаз“.

Въпреки това от дружеството са изразили готовност за преговори с руската компания. От „Газпром Експорт“ все още не са коментирали ситуацията.

Русия е намалила рязко обема на доставките от Туркменистан през 2015 г., посочва Reuters. Още в края на 2014 г. доставките са спаднали поне три пъти, достигайки 5 млрд. куб. м. на година.

Още по темата

Преди няколко месеца от руското дружество поискаха да бъде преразгледано споразумението за покупко-продажбата  на горивото. Туркменистан от своя страна обвиниха „Газпром“, че не плащали за получения газ.

На 8 юли на неправителствения портал на държавата беше публикувано изявление, твърдящо, че „Газпром“ е „неплатежоспособен“ партньор и не е покривал дълговете си за горивото от началото на 2015 г.

Четири дни по-късно се появи второ съобщение, този път гласящо, че от руска страна не плащат пълния размер на доставките. 
Русия се закани да оспорва действащото споразумение в съда.

След Русия Туркменистан е най- големият износител на природен газ на територията на някогашния СССР. По данни на Reuters страната ежегодно изнася около 30-35 млрд. куб. м. в Китай, туркменски газ се експортира и в съседен Иран.