fallback

Водачите могат да се включат в делото срещу цените на винетките до 2 февруари

Процесът е заведен от Николай Филев от София

04.01.2016 | 13:57 Автор: Мария Аладжова

Недоволството срещу поскъпването на винетките придоби правен характер. Столичанинът Николай Филев е завел дело във Върховния административен съд (ВАС), пише „Правен свят“. От изданието добавят, че до 2 февруари 2016 г. всеки правоспособен собственик на автомобил може да се присъедини към делото срещу новите цени на винетките. 

Още по темата

Предмет на делото е Постановление № 317/17.11.2015г. на Министерския съвет, с което беше изменена тарифата за таксите, които се събират от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). 

В жалбата си до ВАС Николай Филев е заявил, че "Извън медийните изяви на министъра на регионалното развитие и благоустройството, че причината, налагаща промяната в цената, е фактът, че винетните такси не са променяни от 2008 г., то липсват каквито и да е било мотиви към предприетото изменение на нормативния акт"

В подкрепа на думите си той се позовава на чл. 26 от Закона за нормативните актове, според който следва да бъдат зачитани принципите на собственост, стабилност, откритост и съгласуваност при изработване на акта. Още едно задължително условие според законодателния текст, е съставителите на проекти да ги публикуват на интернет страниците си с мотивите и доклада и да дадат най-малко 14 дни на заинтересуваните от предлаганите изменения да изразят становище.

Филев е поискал от ВАС да спре действието на новите цени, но съдът е отказал. Според съдиите в жалбата липсват каквито и да било твърдения за евентуални вреди, които увеличението на винетките би предизвикало. 

Действително увеличението е с 30 лева или с 45% спрямо действащия до 10 декември 2015 г. размер на годишните винетни такси за посочената категория ППС, но сам по себе този факт не може да обоснове извод за наличие на основанията по чл. 166, ал.2 АПК. Направеното в жалбата искане за спиране на основание чл.190 АПК е изцяло бланкетно, пише в определението на ВАС.

 

fallback
Още от България
fallback