Ски учителите с книжки и категории подобно на шофьорите

Това предвижда проект на наредба на Министерството на туризма

03.01.2016 | 18:25 Редактор: Ирина Георгиева
Ски учителите с книжки и категории подобно на шофьорите

Ски учителите да бъдат с книжки и категории подобно на шофьорите. Това предвижда проект на наредба на Министерството на туризма, съобщиха кореспондентите на Bulgaria ON AIR Десислава Малинова и Марин Парапунов. Ски учителите ще получават идентификационни карти за придобита категория, която ще са длъжни да носят по време на работа. 

В Банско има 300 професионални ски учители. 150 работят във фирмата концесионер, която поддържа ски пистите. Оказва се, че учителите във фирмата вече са въвели подобни правила. 

"В Направление "Български професионални ски инструктори" отдавна сме издали такава, т.е. от няколко години сме издали такава квалификационна карта, която представлява именно такъв вид пластика, така си я наричаме ние, на която е изписано името на инструктора, неговата категория и неговия клас." - коментира Янко Попов, които е ръководител на ски учители.

Предвижда се различните категории и класове учители да отговарят за различни обучаващи се - от начинаещи, до хора с уреждания.

"Отдавна работим по този въпрос и държим да имаме квалификационна специалност, т.е квалификация A, B, C за ски инструкторите които са към нашето професионално обединение." - добави Попов.

В проекта на наредбата на Министерството на туризма се казва, че всички ски учители ще имат възможност да получат автоматично признаване на способностите си, като за целта трябва да са упражнявали професията поне десет години. Самите учители са за узаконяването на професионалните им способности.

"Категорично да се узакони, защото така и самите инструктори ще се чувстват удовлетворени от труда, който са положили за това." - смята Попов.

Останалите ски учители ще имат възможността да държат изпит, който да  докаже придобитите им способности.