fallback

Може ли да влезем бързо във форма след празниците?

Младите хора залагат повече на спорт и здравословно хранене

03.01.2016 | 14:45 Автор: Кремена Кръстева

След празниците много се отправят към фитнес центровете, за да възвърнат първоначалната си форма. Оказва се, че това не е лека задача, а често хората избират грешен път за постигане на добра физическа форма, твърдят експертите по хранене и спорт. Изследванията сочат, че все повече хора у нас страдат от затлъстяване.

Експерти твърдят, че трябва да изминаваме 10 хиляди крачки на ден, за да не сме дебели. Богатите трапези по празниците обаче изкушават всеки. Но ако се вземат мерки навреме, излишните килограми могат бързо да се свалят, особено човекът е с нормално тегло.

 "По отношение на храната аз бих препоръчал ако сте се прехранили по празниците, както често се случва да си направите малко разтоварващ режим, който да включва един ден от седмицата на плодове и зеленчуци, и един ден който да бъде постен." -  каза диетологът д-р Велислав Георгиев.

Тези, които страдат от затлъстяване обаче, трябва да се консултират със специалист.

Много хора се насочват и към фитнес залите, хвърлят много усилия там, но често се отказват след месец и половина интензивни тренировки, твърдят фитнес инструктори. Те препоръчват първоначално да си поставяме малки цели, и стъпка по стъпка да постигаме трайни и големи резултати.

"Обикновено след месец има видими резултати. За повечето хора до три-четири месеца е реалистичен срок, в който да се постигнат някакви цели, които са си поставили." - каза фитнес инструкторът  Борислав Тонев.

25-годишният Стефан от година спортува активно, 4 пъти седмично. Убеден е, че това е начинът да се справи със стреса и да предотврати потенциални проблеми със здравето, тъй като работата му е свързана с часове наред пред компютъра. Признава, че добрата форма е въпрос и на пари, но е категоричен, че излиза по-евтино от редовното пушене и употребата на алкохол.

Младите хора залагат повече на спорт и здравословно хранене, твърдят експертите. А иначе статистиката сочи, че 43 процента от мъжете у нас са с наднормено тегло, 41 на сто от жените също.

 

 

fallback
Още от България
fallback