300 000 коли прииждат към София

Очаква се пътният трафик към големите градове да се засили в следобедните часове

03.01.2016 | 13:52 Редактор: Ива Григорова
300 000 коли прииждат към София

Очаква се пътният трафик към големите градове и особено столицата да се засили в следобедните часове на 3 януари, неделя, когато е последният от поредицата почивни дни. От КАТ обявиха, че само в София се очаква да влязат около 300 000 коли.

От агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха, че заради силния вятър и нуждата от снегопочистване плановете при Владая да има две платна в посока към София са се променили.Затова препоръката към шофьорите, които ще влязат в столицата от Перник, е да използват автомагистрала "Люлин".

По магистрала ”Хемус” започва спиране на товарните автомобили, защото вали много силен сняг. По план тежкотоварните автомобили – над 12 т, трябваше да бъдат спирани от 14 часа нататък, но заради затруднената пътна обстановка спирането е започнало по-рано. На магистрала "Тракия" не навсякъде е почистено. 

Проходът "Петрохан" към момента е задръстен от тежкотоварни и леки автомобили. На ГКПП "Кулата" работи само едно трасе заради ремонт на кантар от гръцка страна.

Около 10 000 души се очаква да напуснат днес Банско, като трафикът започна да се засилва около 11 ч.

Ограничено e движението на автомобили с тегло над 3,5 т в Троянския проход.

Нямаме получени сигнали за бедстващи и аварирарили автомобили по пътищата на страната, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на пресконференция в АПИ. 

"Близо 200 сигнала са подадени до момента, но те са информация за снегонавявания и въпроси от къде да минат водачите", допълни тя. По думите на Павлова почти 1000 снегорина работят ефективно на Републиканската пътна мрежа, а други 500 правят необходимите обход. 

МВР участва с 240 патрула за справянето със зимната обстановка, обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова.

В столицата градският транспорт се движи нормално при зимни условия по всичките си маршрути. Продължават обработки със смеси срещу заледяване на улици и булеварди.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.