Наново ще се декларират отпуснатите детски помощи преди 28 юли 2015г.

Информация и декларации няма да подават само семействата на деца с увреждания и приемните родители

02.01.2016 | 09:28 Редактор:
Наново ще се декларират отпуснатите детски помощи преди 28 юли 2015г.
Наново ще се декларират отпуснатите детски помощи преди 28 юли 2015г.

С настъпването на 2016г. се затегна режимът за получаване на месечни детски добавки. Затова всички семейства с получени месечни помощи в периода 1 март - 28 юли 2015г., трябва по график да посетят службите за социално подпомагане тази година и да декларират дали отговарят на новите промени. До края на януари, социалните служители трябва посетят тези, на които е отпусната помощ от 1 март.

От 28 юли 2015г. са в сила промените в закона за социалното подпомагане, с които се затегна режимът за получаване на месечни помощи за отглеждане на дете. Затова и всички с отпуснати такива преди тази дата трябва да получат нова преценка, обясни главният експерт към Агенцията за социално подпомагане Зоя Попова за БНР.

"Да декларират наличието на промяна в обстоятелствата, при които тези помощи са отпуснати. По-конкретно това е дали семейството живее постоянно в страната, както и с промяната в дефиницията за семейство. Според промените родителите, които живеят на един и същ адрес и са без сключен граждански брак, също се разглеждат като семейство. Лицата първо трябва да посетят Дирекцията, за да декларират има ли промяна или няма в обстоятелствата. При тези, при които промяната е свързана с родители, съвместно живеещи на един адрес, само те подават ново заявление-декларация с нова преценка, с всички необходими документи." - поясни Попова.

За срок от 12 месеца се отпускат детските добавки за бедни родители, заяви Попова.

"За януари тези, които трябва по принцип да си подновят заявленията-декларациите, са около 54 000, плюс останалите, които са по график. За да няма струпване и преценката да се направи в срок по график до края на февруари дирекциите за социално подпомагане трябва да посетят родителите с отпуснати семейни помощи от 1 април и 1 май 2015г. А до 31 март – тези, на които парите са отпуснати след 1 юни и 1 юли." - коментира още Попова.

Информация и декларации няма да подават само семействата на деца с увреждания и приемните родители.