fallback

Почти 30 000 пиротехнически изделия са иззети при проверки

Властите в Брюксел забраниха в новогодишната вечер да се използват пиратки и фойерверки

30.12.2015 | 18:36 Автор: Ирина Георгиева

Близо 30 000 пиротехнически изделия са иззети при проверки за контрол на общоопасните средства, съобщиха от пресцентъра на МВР. От 12 декември до момента са съставени 32 акта в процеса на засилена контролна дейност.

Засилените проверки за контрол на общоопасните средства на ОДМВР и СДВР са част от разпоредбите на ГД "Национална полиция" за опазването на обществения ред и сигурността преди и по време на Коледните и Новогодишни празници. Създадена е организация за завишен контрол при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси. 

Проверки има и по тържища, пазари и търговските обекти. Предприети са мерки за недопускане продажбата на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия или в нарушение на изискванията за качество и тяхната безопасност. 

Проведени са срещи с ръководствата на охранителните фирми и звената за самоохрана, осъществяващи дейност в места, където се очаква да се проведат празнични мероприятия, с цел подобряване на бдителността и пропускателния режим в охраняваните от тях обекти и за своевременен обмен на информация с териториалните полицейски структури. 

Според обобщената информация от СДВР и ОДМВР в страната за проверките от 12 декември досега са констатирани: 1 произшествие с 1 ранен, 35 нарушение /24 в търговската дейност и 9 – за неправомерна употреба/.

В хода на проверките е образувано едно досъдебно производство, свързано с нередности в търговската дейност и са иззети 29 513 пиротехнически изделия. Проверките продължават.

На 21 декември, към 20.50 часа в РУ–Петрич е съобщено за приет в болницата в  Сандански пациент с контузия на лявата ръка. След извършените процесуално-следствени действия служителите от РУ – Петрич установили, че пострадалият петричанин е ранен докато, заедно с двама приятели  опитвал да изработи самоделно пиротехническо изделие в домашни условия. За нещастие, изваденият от пиратките барут се взривил в ръката му и той останал без четири пръста. По случая бе образувано досъдебно производство  по чл. 128, ал.2 във вр. с ал.1 от НК.

Досъдебно производство е образувано на 23 декември срещу мъж от Велики Преслав за нерегламентирана търговска дейност - незаконно притежаване и държане без разрешение на 1759 пиротехнически изделия - чл. 339, ал.1 от НК. 

Засилен интерес към пиротехника преди Новогодишните празници

Интересът към пиротехниката преди новогодишните празници се засилва, показа проверка на Радио "Фокус" - Бургас. Пиратките и фойерверките са сред най-предпочитаните пиротехнически изделия. Пиробатериите са на цени от 25 лева до 390 лева, но най-купувани са тези, които струват между 20 и 60 лева. Римските свещи също будят голям интерес, за сметка на бенгалския огън, който се търси все по-малко. 

Същевременно властите в Брюксел забраниха в новогодишната вечер да се използват пиратки и фойерверки. Силите на реда обясниха, че в настоящата обстановка употребата на такива средства изнервя хората допълнително. Общината обаче реши да не лишава хората от новогодишната заря, въпреки че обмисляше да я отмени. По улиците обаче ще има засилени проверки, а хората ще бъдат постоянно и внимателно проверявани от полицията.

fallback
Още от България
fallback